lenen kost geld

Finantis

Informatie over hypotheken en lenen

Hypotheek oversluiten

Veel mensen die 10 jaar geleden een hypotheek hebben afgesloten zullen spijt hebben dat ze hun huis niet wat later hebben gekocht. Sindsdien is de hypotheekrente namelijk in vrije val naar beneden gegaan tot het historisch lage rentepercentage van vandaag de dag. Want het is nogal een verschil als je kijkt dat je destijds rond de 5 รก 6% rente over je hypotheeksom moest betalen, waar de rente nu rond de 1% staat. Maandelijks scheelt dat al enkele honderden euro’s en als je het bedrag op jaarbasis gaat bekijken dan telt het al snel op richting enkele duizenden euro’s. Veel mensen hebben destijds hun hypotheek voor meerdere jaren vastgezet. Dat werd immers geadviseerd, want als de rente zou gaan stijgen dan kon men mogelijk in de problemen komen. Veel mensen zullen daar nu spijt van hebben.

Help! Ik wil mijn hypotheek oversluiten.

Het gevolg van de ontwikkelingen van de laatste jaren is dat veel mensen hun hypotheek willen oversluiten. Het vervelende van het grote verschil in rente is echter ook dat de boeterente die betaald moet worden ook behoorlijk hoog is. Die wordt namelijk berekend aan de hand van het renteverschil. Het renteverschil is groot, dus evenredig is de boeterente dus ook hoog. Hoewel veel mensen graag hun hypotheek over zouden willen sluiten zijn ze met handen en voeten geboeid, omdat ze simpelweg te veel boete moeten betalen. In veel gevallen is oversluiten dus niet verstandig, omdat de nadelen groter zijn dan de voordelen.

Wanneer is oversluiten wel verstandig?

Oversluiten is wel verstandig als de boeterente lager is dan het bedrag dat je uiteindelijk bespaart dus het oversluiten van je hypotheek. Je kunt je hypotheekadviseur vragen je de besparing voor te rekenen en te vragen wat de boeterente is die je moet betalen. Je kunt je boeterente ook zelf uitrekenen. Kijk dan op onze website bij: boeterente berekenen.