lenen kost geld

Finantis

Informatie over hypotheken en lenen

Hypotheekadvies

Vóór 2013 werd hypotheekadvies door banken en andere geldverstrekkers verleend op basis van provisie. Gemiddeld werd er dan zo’n 0,5% tot 1% provisie berekend over het totale hypotheekbedrag. De overheid vond echter dat dit conflicteerde met de belangen van de hypotheekverstrekker. Des te hoger het hypotheekbedrag, des te hoger de vergoeding voor de hypotheekverstrekker. Het was dus ook in het belang van de geldverstrekkers om een zo’n hoog mogelijke hypotheeksom voor de klant te bedingen. Dit heeft er mede toe geleid dat in het verleden veel mensen een te hoge hypotheek hebben afgesloten, met alle vervelende gevolgen van dien.

Vanaf 2013 is het alleen nog maar mogelijk om hypotheekadvies te krijgen op basis van een vast bedrag of een vast uurtarief. De geldverstrekker moet van te voren aangeven welke werkzaamheden er worden verricht en welke vergoeding hier tegenover staat. De klant moet dan zijn of haar akkoord hiervoor geven. Van te voren moet dus transparant zijn welk advies er wordt gegeven en wat de kosten van dit advies zijn.

Hypotheekadvies banken vs hypotheekadvies andere geldverstrekkers

In de regel brengen banken lagere kosten in rekening voor het geven van advies met betrekking tot een hypotheek. Echter is het wel zo dat dit advies vaak enkel op hun eigen hypotheekproducten is gericht. Er vindt dus geen vergelijking plaats met andere hypotheekverstrekkers en hypotheekvormen, waardoor lang niet altijd de voordeligste optie aangeboden kan worden. Een onafhankelijke hypotheekadviseur brengt in verhouding hogere bedragen in rekening voor het advies dat afgegeven wordt. Echter wordt hierbij doorgaans wel een vergelijking gemaakt en wordt er een hypotheekverstrekker uitgekozen die het beste bij de klant past. Bij het afsluiten van een hypotheek is het van belang om hier goed rekening mee te houden. Op basis van het bedrag dat u moet betalen voor het advies kan het lijken dat een onafhankelijke hypotheekadviseur duurder is, terwijl u uiteindelijk op de hypotheek zelf kunt besparen. U moet dus niet alleen af gaan op de prijs die u betaalt voor hypotheekadvies.